Binance Kaldıraçlı İşlem Nasıl Yapılır ve Nedir? Bilmeniz Gereken Her Şey!


Binance kaldıraçlı işlem nedir ve nasıl kullanılır? Dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi olan Binance vadeli işlemler kısmında da dünyanın en büyük kripto para borsalarından birisi. Peki 24 saatlik işlem hacmi milyar dolarları bulan Binance’de kaldıraçlı işlemler nedir ve nasıl kullanılır?

Binance kaldıraçlı işlemlerde yani vadeli işlemlerde ömür boyu geçerli olmak üzere komisyon iadesi almak için vadeli işlemlerin referans kodu kısmına 59798313 numarasını yazarsanız 15sey.com okurlarına özel komisyon iadesi kazanacaksınız!

Peki bu komisyon indirimi ne işinize yarayacak? Binance ve diğer tüm kripto para borsaları açtığınız işlemler sonucunda sizden belirli bir oranda komisyon kesiyor.

Özellikle kaldıraçlı işlemlere ödeyeceğiniz komisyonlar başarılı olmak isteyen bir yatırımcı ve trader için önemli diyebiliriz. Ben ödediğim komisyonları hesapladığımda şu ana kadar 1000 dolara yakın komisyon ödemişim.

Tabi bu işlem sıklığınıza ve pozisyonunuzun büyüklüğüne göre değişecektir. Ancak yukarıda verdiğim linki kullanarak Binance’e kaydolursanız ödeyeceğiniz komisyonlarda yüzde 40’a kadar indirim kazanma şansı elde ediyorsunuz.

Binance Kaldıraçlı İşlemler Nedir?

Binance’de kaldıraçlı işlemler ikiye ayrılıyor, işlem yapmak isteyen Binance üyeleri yaptıkları analizler ve tahminler ışığında long (uzun) ve short (kısa) pozisyonlar alabilir. Peki bu iki terim nedir buna bir bakalım!

Vadeli İşlemlerde En İyi Kripto Para Borsası

Binance

Binance Kaldıraçlı İşlemlerde Ömür Boyu Komisyon İadesi!

Binance'in komisyon oranları oldukça düşük. Ancak bizim size vereceğimiz vadeli işlemler indirim koduyla vadeli işlemler hesabınızı aktif ederseniz ömür boyu geçerli %10 komisyon iadesi kazanacaksınız!

Binance’de Long Nedir?

Long pozisyonlar sadece Binance’e ya da kripto paralara özgü bir terim değil. Hisse senedi ve emtia (altın, gümüş) piyasalarında da ticaret yapan kişiler long pozisyon alabilirler. Peki long pozisyon nedir?

Diyelimki yaptığınız analizler sonucunda Bitcoin’in yükseleceğine dair tahminde bulundunuz ve long pozisyon açmaya karar verdiniz. Siz long pozisyon açtığınızda da Bitcoin’in fiyatı 50.000 USD olsun. Siz emri verdiğiniz zaman Binance’den 50.000 dolar değerinde Bitcoin’i almış oldunuz.

Daha sonra da Bitcoin 60.000 dolar oldu ve satmaya karar verdiniz. Bu durumda yaptığınız işlemler sonucunda 10.000 dolarlık bir kar etmiş oluyorsunuz.

Yani bir yatırım aracının veya kripto paranın yükseleceğine yönelik açtığınız pozisyonlar sonucunda araç yükseliş gösterirse karlı bir şekilde pozisyonu kapatabilirsiniz. Eğer long pozisyon aldınız ve düşüyorsa bu durumda da zarar etmiş oluyorsunuz.

Binance’de Short Nedir?

Short işlemler de, long işlemler gibi sadece kripto para piyasasına özgü bir pozisyon değildir. Hisse senedi ve altın gümüş gibi araçlarda da short işlem açılabilir. Ancak bizim konumuz Binance olduğu için kripto paralar üzerinden devam edeceğiz.

Yine Bitcoin üzerinden devam edelim. Bitcoin’in fiyatı 50.000 dolar olsun ve siz 50.000 dolardan 1 Bitcoin büyüklüğünde short işlem açmaya karar verdiniz. Emri verdiğiniz zaman Binance’den 1 tane Bitcoin borç almış oluyorsunuz ve aldığınız Bitcoin’i hemen satıyorsunuz.

Daha sonra Bitcoin’in düştüğünü görüyorsunuz. Bitcoin 40.000 dolara düşüyor. Siz artık düşüşün bittiğini ve analizinizin doğru olduğunu görüyorsunuz ve pozisyonu kapatıyorsunuz. Pozisyonu kapattınız ve 40.000 dolardan Bitcoin’i tekrardan aldınız.

Ancak Binance’e 1 Bitcoin borçluydunuz. İşte siz bu işlem sonucunda Binance’e ödeyeceğiniz Bitcoin’i işlem bittiğinde 40.000 dolardan geri alıyorsunuz ve Binance’e veriyorsunuz. Binance 1 Bitcoin’i alıyor ve siz de 10.000 dolar kar etmiş oluyorsunuz.

Yani durum bu şekilde, bu yukarıda anlattıklarımız işin temeli siz short ya da long butonuna basıp emri verdiğinizde olay kendiliğinden gerçekleşiyor.

Evet short ve long pozisyonları anlattık. Şimdi de kaldıraç nedir buna bir bakalım!

Binance’de Kaldıraç Nedir?

Kaldıraç finans piyasalarında olduğu gibi kripto paralarda da mevcutta bulunan bir sistemdir. Mesela sizin elinizde 100 dolar olsun. Binance’de kaldıraçlı işlem yapmak istiyorsunuz ve riskinizi hesapladıktan sonra 10 kaldıraçlı bir işlem açmaya karar verdiniz.

İşte bu durumda 10 kaldıraçlı bir işlem açtığınız için 100 dolarınız 10 ile çarpılıyor. Yani pozisyon büyüklüğünüz 1000 dolar oluyor. Daha basit bir şekilde açıklayalım.

Elinizde 5000 (beş bin) dolar mevcut. Siz Bitcoin’e long pozisyon açtınız ve açtığınız anda da Bitcoin’in fiyatı 50.000 (elli bin) dolar. Açtığınız pozisyonun kaldıracı ise 10 olsun. Peki işlem büyüklüğünüz ne kadar oldu. 5000 x 10 = 50.000 dolar büyüklüğünde bir işlem açtınız.

Eğer Bitcoin yüzde 10 yükselirse sizin elde ettiğiniz kar 10 ile çarpılıyor ve yüzde 100 kar etmiş oluyorsunuz. Eğer Bitcoin yüzde 5 yükselirse yüzde 50 kar etmiş oluyorsunuz. Ancak kazanırken kaldıraçlı bir şekilde kazandığınız için kaybederken de bu oranda kayıplar oluyor.

İşlemi açtığınız yerden Bitcoin yüzde 5 düşerse kaldıraç miktarınız 10 olduğu için zararınız yüzde 50 oluyor. Eğer Bitcoin yüzde 10 düşerse, 10 kaldıraçlı işlem yaptığınız için zararınız yüzde 100 oluyor ve işlemi açtığınız para sıfırlanıyor.

Evet Binance’de ve Bitcoin’de short ve long nedir? Kaldıraçlı işlem nedir gibi sorulara yanıt verdik. Şimdi de Binance futures (vadeli işlemler) nasıl kullanılır bir bakalım.

Binance Kaldıraçlı İşlemler (Futures Nasıl Kullanılır?

Binance Futures’u kullanmak için öncelikle Binance mobil uygulama dilinizi İngilizce yapmanız gerekiyor çünkü Futures Türkçe sürümde mevcut değil.

Ana Sayfa’da Futures’ı Seçin

binance kaldıraç nasıl kullanılır

Binance mobil uygulamasını İngilizce yaptıktan sonra aşağıdaki menüye “Futures” sekmesi de eklenecek. Futures’a tıklıyoruz ve devam ediyoruz.

Futures Ekranı

binance kaldıraçlı işlemler nedir

Futures butonuna tıkladıktan sonra karşımıza çıkan ekran bu şekilde. Yukarıda gördüğünüz gibi iki buton mevcut. Buy ve Sell butonları, açmak istediğiniz işlem tipine göre seçilebiliyor. Eğer long pozisyon açmak istiyorsanız Buy butonuna, short pozisyon açmak istiyorsanız da “Sell” butonuna tıklamanız lazım.

Açık Emirler ve Açık Pozisyonlar

binance kaldıraç nasıl yapılır

Futures ekranının alt bölümünde ise “Open Orders” ve “Positions” diye iki farklı bölme mevcut. Open orders verdiğini ve henüz gerçekleşmemiş emirleri gösteriyor. Benim açık emrim bulunmadığı için 0 yazıyor.

Positions ise açık olan yani devam eden işlemleri belirtmek için kullanılıyor. Benim hali hazırda 2 farklı açık işlemim olduğu için bu bölümde de 2 yazıyor. İşlemlerinizin, kâr ve zarar durumlarını bu bölgeden takip edebilirsiniz.

Kaldıraç Büyüklüğünüzü Seçin

binance kaldıraçlı işlem nasıl yapılır

Ekranın üst kısmında bulunan 10x yazan ya da herhangi bir sayı (benim ekran görüntüsü aldığım andaki kaldıracım 10 olduğu için öyle gözüküyor.) yazan bölüme tıklayarak da kaldıraç büyüklüğünüzü seçebilirsiniz.

Tıkladığınızda Bitcoin için 1’den 125’e kadar kaldıraç büyüklüğü seçebiliyorsunuz. Tabi bu kaldıraç miktarı altcoinler için daha düşük seviyede ancak riskinizi yönetmeyi öğrenmelisiniz.

İşlem Modunuzu Seçin

binance futures nedir

Isolated yazan bölümde ise işlemin hangi modda açılacağını seçiyorsunuz. Margin Mode ikiye ayrılıyor “cross işlemler ve isolated işlemler”. Türkçe olarak çapraz işlemler ve izole işlemler. Peki bunlar ne anlama geliyor?

Cross işlem yani çapraz işlemler, “usdt-m” cüzdanınızda bulunan tüm varlıkların teminat olarak kullanıldığı işlemlerdir. Mesela 10x kaldıraçlı Bitcoin’e long açtınız ve Bitcoin yüzde 10 düştü. Bu durumda işlemi açtığınız tüm para sıfırlanıyor. Yani 100 dolarla açtıysanız 100 dolar gidiyor. Ancak cross işlemlerde “usdt-m” cüzdanınızdaki kalan varlıklar da işleme dahil oluyor. Yani 100 dolarınız daha varsa işlem için kalan bu 100 dolar daha kullanılıyor. Bu yüzden ben genellikle isolated’ı seçiyorum.

Isolated mode, yani izole işlemler ise sadece işlemi açtığınız kadar paranın kullanıldığı margin türüdür. Cüzdanımzda 200 dolar olsun ve 100 dolarlık işlem açalım. Eğer 100 dolar sıfırlanırsa cüzdanımızda kalan 100 dolara dokunulmuyor ve işlem o noktada kapatılmış oluyor.

Emir Tipleri

binance kaldıraçlı işlem

Futures ekranında gördüğünüz “Limit” yazan bölüme tıkladığınızda ise Binance sizden emir tipi seçmenizi istiyor. Gördüğünüz gibi birçok emir tipi mevcut. Ben bu yazıda “limit ve market” emirlerinden bahsedeceğim.

Limit emirleri, Bitcoin ya da işlem yapacağınız kripto para biriminin fiyatı sizin seçtiğiniz noktaya ulaşırsa tamamlanan emirlerdir. Bitcoin’in düştüğünü görüyorsunuz ve 42.000 dolardan emir verdiniz. Eğer Bitcoin 42.000 dolara gelirse emriniz yerine getirilecek ve 42.000 dolardan işleminiz açılacak.

Ya da short pozisyon açmak istiyorsunuz, Bitcoin 50.000 dolar olursa short pozisyon açmak için emri girdiniz. Eğer Bitcoin 50.000 dolar olursa short pozisyonunuz açılır.

Market emri ise işlemi açtığınız anda sizi olabilecek en iyi fiyattan işlem açmanıza olanak sağlayan bir emir tipidir. Siz işlemi açmaya karar verdiniz ve o anda Bitcoin’in fiyatı 50.000 dolar Binance bu emri 50.001, 50.030 gibi noktalardan da tamamlayabilir. Bu da market emri oluyor.

Evet sevgili okurlarımız bu yazımızda Binance kaldıraçlı işlem nasıl yapılır, long ve short nedir gibi sorulara yanıt vermeye çalıştık! Bol kazançlar ve lütfen kendi riskinizi kendiniz yönetin!


Barış YALÇINKAYA
Merhaba ben Barış, uzun yıllardır internet dünyasında (YouTube, Instagram vs.) içerik üretiyorum. Ayrıca kripto paralar ve yatırım dünyası hakkındada kendimi geliştirmeye, yabancı kaynakları tüketmeye ve insanlara kendi dilimle anlatmak için elimden geleni yapıyorum.