Binance Staking Nedir ve Nasıl Kullanılır? Pasif Gelir Elde Etme Yolları


Binance Staking Nedir?

Kripto para piyasası 2021 yılında ekonomik anlamda büyümeye devam etti. Elbette bu ekonomik büyüme birçok insan için yenilikleri de beraberinde getirdi. Bu yeniliklerden birisi de kripto para piyasasında birçok kişi tarafından dile getirilen “staking” oldu. Peki binance staking nedir, işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük kripto para borsası olan Binance’de staking nasıl yapılır? Gelin hep birlikte bu soruya cevap bulalım!

Staking en basit tabirle, belirli bir kripto para birimini cüzdanınızda tutmanız karşılığında, belirlenen süre içerisinde aynı kripto para biriminden kazanmaktır. Mesela elinizde Bitcoin var, siz Binance’i kullanarak elinizdeki Bitcoin’i almadan ya da satmadan pasif gelir elde etmek istiyorsunuz. Daha sonra Bitcoin’i belirlediğiniz süre kadar kilitleyerek, belirli oranda Bitcoin kazanıyorsunuz.

15sey.com okurlarına özel Binance’den yüzde 10 komisyon indirimi kazanmak için tıklayın!

Peki Staking Nasıl Çalışıyor?

Kripto para piyasasının lider kripto para birimi Bitcoin, ilk çıktığı günden bu yana proof of work, yani çalışma ispatı yöntemiyle çalışıyor. Madenciler, çalışma ispatını için gerekli adımları hallettikten sonra Bitcoin kazanıyorlar. Staking’de ise olay “proof of stake” yani hisse ispatı olarak geçiyor.

Sahip olduğunuz kripto para birimi staking yapmanıza izin veriyorsa, bu varlıkları stake ederek faiz ödülüyo kazanabiliyorsunuz.

Peki bu ödül size neden veriliyor?

Siz elinizdeki kripto para birimini stake havuzuna koyduğunuzda, kripto para biriminin blok zincirinde sizin paranız işliyor ve varlığınızın zincirde işlenmesine izin verdiğiniz için ödül kazanıyorsunuz.

Binance’de Staking Yapmak Ne Anlama Geliyor?

Staking yapmak için seçebileceğiniz en güvenilir kurumlardan birisi de elbette Binance. Peki Binance’de nasıl staking yapabilirsiniz?

Binance kripto para birimlerini listeleme konusunda da lider bir borsa ve birçok kripto para birimini destekliyor.

Sahip olduğunuz kripto para birimlerini, Binance Staking’de stake ederek sahip olduğunuz varlıktan pasif gelir sağlamış oluyorsunuz.

Binance’de Kaç Çeşit Staking Var?

Binance’in üyelerine sunduğu üç farklı staking çeşidi mevcut. Locked Staking, Flexible Staking ve DeFi staking. Yani sırasıyla kilitli staking, flexible staking ve defi staking.

Gelin bir de bu staking çeşitlerine bakalım.

Locked Staking Nedir?

Locked staking, Türkçe karşılığıyla kilitli staking sahip olduğunuz kripto para birimlerini belirli bir dönem boyunca kilitli tutarak staking yaptığınız, staking çeşidine deniyor. Tabi bu kilitleme süresi sizin seçiminize bağlı. Peki varlıklarınızı locked staking’e koyduğunuzda neler oluyor?

Belirlediğiniz kilit süresi boyunca, kripto para birimlerinizi başka bir cüzdana aktaramıyorsunuz ve alım satım işlemlerini gerçekleştiremiyorsunuz. Yani kilitli kalıyor.

Bazı kripto para birimlerinde 10 gün, 30 gün, 60 gün, 90 gün olmak üzere dört farklı stake seçeneği mevcutken bazılarında da 30, 60 ve 90 olmak üzere üç farklı kilitleme süresi bulunuyor. Bu kilitleme sürelerinin avantajları ve risklerini yazımızın son kısmında anlatacağız.

Flexible Staking Nedir?

Flexible staking de yine kilitli staking gibi bir stake etme yöntemi. Ancak adından da anlaşılacağı üzere esnek bir şekilde stake etmenizi sağlıyor. Varlıklarınızı esnek staking’e koyduğunuz zaman kilitli staking’de olduğu gibi yine gelir sağlayabiliyorsunuz. Ancak staking ödülleri flexible staking’de kilitli staking’e göre daha az oluyor.

Varlıklarınızı esnek staking’e koyduğunuz zaman alım satım, varlığınızı kullanarak alım satım işlemlerini yapabiliyorsunuz ve kripto para birimlerini başka bir cüzdana atabiliyorsunuz.

Esnek staking kısmında, ödül hesaplanırken sahip olduğunuz varlığın günlük ortalaması Binance tarafından kayıt altına alınıyor ve ödüller de bu ortalama göre verilior.

DeFi Staking Nedir?

Binance’de bulunan staking çeşitleri arasında DeFi staking seçeneği de mevcut. DeFİ, Decentralized Finance kavramının kısaltması olarak karşımıza çıkıyor yani merkeziyetsiz finans. DeFi staking’de kazanç oranı kilitli ve esnek staking’e göre fazladır.

Kazanç oranının fazla olması birçok kişiyi cezbetse de projelerin olası saldırılara ve yazılım hatalarıyla karşı karşıya kalması gibi sebepler de yatırımlarınızı riske atabilir.

Yatırımlarınızı DeFi staking’e koyduğunuz durumda ödüller seçtiğiniz zamana göre hesaplanıyor

Diğer yandan DeFi staking kullanmak istiyorsanız karşınıza hem kilitli hem de esnek staking seçenekleri çıkıyor.

Binance’de Staking Nasıl Yapılır?

Genel olarak stake konusunu ve Binance’deki staking çeşitlerini anlatmaya çalıştık. Şimdi de Binance’de nasıl staking yapabileceğinize bakalım!

Adım 1: Binance.com’da “Kazan” Bölümüne Tıklayın ve Staking’i Seçin

Tarayıcıda binance.com’a gidip, hesabımıza giriş yaptıktan sonra sol üst bölümde bulunan “Kazan” sekmesinde “Staking” butonuna tıklıyoruz.

Adım 2: Stake Etmek İstediğiniz Kripto Para Birimini Seçin

Staking’e tıkladıktan sonra karşımıza “Kilitli Staking” ve “DeFi” staking olmak üzere iki farklı seçenek çıkıyor. Biz daha risksiz olan kilitli staking’i seçiyoruz. Ardından ekranda stake edebileceğimiz kripto para birimlerini görüyoruz.

Binance’de şu anda 93 farklı kripto para birimini “kilitli staking” bölümünde stake edebiliyorsunuz. Size uygun olan kripto para birimini seçiyoruz ve devam ediyoruz. Biz elimizde “Sandbox” olduğu için Sand’i seçiyoruz ve “Hemen Stake Et” butonuna tıklıyoruz.

Adım 3: Kaç Gün Boyunca Stake Edeceğinizi Seçin

Hemen stake et butonuna tıkladıktan sonra varlıklarımızı kaç gün boyunca stake edeceğimize karar veriyoruz. Bu süre daha önce de bahsettiğimiz gibi 10, 30, 60 ve 90 günlük periyotlar olabiliyor. Tabi her kripto para biriminin kilitleme süresi farklı.

Adım 4: Yatırımınızın Ne Kadarlık Kısmını Stake Edeceğinize Karar Verin!

Kaç gün stake edeceğimizi de seçtikten sonra yatırımlarımızın stake edeceğimiz kısmına karar verip, onayla butonuna tıklıyoruz ve ilk stake işlememizi tamamlamış oluyoruz.

Staking’in Avantajları Nelerdir?

Staking’in avantajlarından en büyüğü pasif gelir elde etmeyi sağlamasıdır. Mesela elinizde Bitcoin var diyelim ve siz bu elinizdeki Bitcoin’lere uzun süreli bir yatırım olarak bakıyorsunuz. Ancak Bitcoin’i ne satıyorsunuz ne de başka aktivitelerde kullanıyorsunuz. İşte Staking sahip olduğunuz varlıklardan ödül kazanarak gelir elde etmenizi sağlıyor.

Stake etmenin avantajlarından birisi de, kripto para biriminin kendisine avantaj sağlamasıdır. Yatırım yaptığınız kripto para biriminin projesine, stake yaptığınız durumda verimliliğine katkı sağlamış oluyorsunuz. Diğer yandan projenin güvenliğini de arttırıyorsunuz denilebilir.

Staking’in Riskleri Nelerdir?

Staking’in pasif gelir gibi avantajı olsa da riskleri de oldukça fazla.

Mesela siz x kripto para birimini aldınız ve siz aldığınızda 100 dolardı. Siz bu kripto para birimini kilitleyip stake ettiğinizde bir de gördünüz ki değeri düşüyor ve sizin elinizdeki kripto para birimi de kilitli durumda. İşte bu durumlarda staking riskli olacaktır.

Tabi düşüşlerden korunmak her zaman mümkün değil. Stake etmenin risklerini azaltmak için USDT, BUSD gibi değeri 1 Amerikan Doları olan stabil kripto para birimlerini de stake ederek gelir sağlayabilirsiniz. Tabi stabil coin’lerin risk oranı düşük olduğu için getiri oranı da diğer projelere göre daha az oluyor.


Barış YALÇINKAYA
Merhaba ben Barış, uzun yıllardır internet dünyasında (YouTube, Instagram vs.) içerik üretiyorum. Ayrıca kripto paralar ve yatırım dünyası hakkındada kendimi geliştirmeye, yabancı kaynakları tüketmeye ve insanlara kendi dilimle anlatmak için elimden geleni yapıyorum.