DCA (Dollar Cost Averaging) Nedir? Binance Yinelenen Alım


dca nedir nasıl yapılır

Yatırım yapmak, sürekli yapılan yatırımı takip etmek kimi insanlar için zorluklar oluşturabilir. Hatta yatırım yapmak profesyonel yatırımcıları dahi zor duruma sokabilir. İşte bu durumu önlemek ve yatırım yapmayı daha düzenli hale getirebilmek için en çok kullanılan stratejilerden birisi DCA’dır. Peki DCA nedir? Gelin hep birlikte inceleyelim ve DCA ile neler yapabilirsiniz buna bakalım!

DCA Nedir?

DCA nedir? DCA’nın açılımı Dollar Cost Averaging’dir. Türkçesi ise dolar maliyet ortalamasıdır. Dolar maliyet ortalaması stratejisi fiyattan bağımsız olarak düzenli aralıklarla yatırım yapmasını sağlayan bir stratejidir. Yani her ay belirli aralıklarla bir enstrümandan belirli miktarla satın almayı içerir ve yatırımı kolaylaştırır.

Dolar maliyet ortalaması stratejisini uygulayan yatırımcılar düzenli aralıklarla bu stratejiyi uygulayarak hisse başına ödedikleri ortalama fiyatı düşürebilirler. Veya finansal aracın durumuna göre hisse başına ödenen miktar artabilir.

DCA’nın en önemli faydalarından birisi yatırımcının sürekli bir şekilde en düşük fiyatı tutturma çabasını azaltmasıdır.

Birazdan örnekle açıklayacağız ancak daha basit bir tanım yapalım. Dolar maliyet ortalaması yatırımcıların düzenli bir şekilde aynı enstrümana eşit para dağıtmasını temel alıyor. Yani her ay fiyata bakmadan 200 dolar değerinde BTC veya X hisse senedini aldığınızı düşünün.

Bu strateji uzun vadede sizi fiyatın oynaklığından kurtaracak ve ortalamanızı daha stabil bir hale getirmenizi sağlayacaktır. Ve olası fiyat düşüşlerinden en düşük zararla çıkabileceksiniz.

Veya DCA stratejisini uyguladığınız finansal ürünün fiyatı yükselmeye başladığında daha çok kazanç sağlayabilirsiniz. DCA nedir sorusunu yanıtladık peki Dolar maliyet ortalaması nasıl çalışır?

Dolar Maliyet Ortalaması Nasıl Çalışır?

Dolar maliyet ortalamasında en önemli hedef fiyat hareketlerinden sıyrılmaktır. Yani fiyatın ne olduğundan, düşüşünden, yükselişinden ve diğer etkenler önemsiz olur. Ayrıca bir anda yüksek meblalarla yatırım yapma gereksinimi de yoktur ve yüksek miktarlara ihtiyaç duyulmamaktadır.

Piyasalar yükselirken daha az miktarda hisse senedi, kripto para ve diğer finansal enstrümanları alabilirken piyasalar düştüğünde bu araçlardan daha fazlasının sahibi olursunuz. Aslında DCA’nın en önemli etkisi bu diyebiliriz.

Birçok yatırımcı fiyatlar düşerken yatırım yapmaktan korkabilir ve para kaybetmeyi göze alamaz. Ancak DCA yapan bir yatırımcı düzenli aralıklarla aldığı için sürekli bir şekilde ortalamasını düşürebilir ve yükseliş dönemlerinde daha karlı bir yatırımın sahibi olabilir.

Dolar Maliyet Ortalamasına Örnek

Gerekli tanımları, riskleri ve faydaları anlattık. Şimdi de dolar maliyet ortalamasına örnek verelim. Bu örneği de Bitcoin üzerinden ve 9 yıl önce başlayacak şekide verelim ve her ay 100 dolar Bitcoin alalım.

Yani her ay Bitcoin’in fiyatından, düşmesinden, yükselmesinden ve diğer tüm dış etkenlerden bağımsız olarak aylık gelirimizden 100 dolar ayırarak Bitcoin alıyoruz.

Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz üzere 9 yıl önce her ay 100 dolar değerinde Bitcoin alan bir yatırımcı bugün 568,683 dolara sahip oluyor. Hatta bu miktar Bitcoin’in zirve yaptığı Kasım 2021 tarihinde 908,000 dolar civarında oluyor.

dca nedir

Dolar Maliyet Ortalamasının Faydaları

  • Dolar maliyet ortalamasının faydası düşüş dönemlerinde daha fazla görülebilir. Düşüş dönemlerinde yaptığınız düzenli yatırımlar hisse veya adet başına ödeyeceğiniz miktarı düşürecektir.
  • Uzun vadeli yatırımcılar için iyi bir finansal araca düzenli bir şekilde yatırım yapmak gelecek yıllarda servet sahibi olmak isteyenler için ideal olabilir.

Düzenli bir şekilde yatırım yapma fikrine sahip olduğunuz için fiyatların düşüşü sizi ilgilendirmez.

Piyasanın yükseldiği zamanlarda popülariteye kapılıp yatırıp yapmanızı engeller ve bu tarz belirsiz dönemlerde paranızı kaybetmenizi önler.

Hisseye ya da kripto paraya düşüş döneminde ve yükseliş döneminde sahip olduğunuz için piyasanın dışında kalmanız gibi bir durum söz konusu olmaz.

Yatırımlarınızda paranızın değerini korumak için en iyi yöntemlerden birisidir. Bir anda tüm servetinizi bir araca bağlamaktansa belirli aralıklarla yatırım yapmak hem psikolojinizi hem de mal varlığınızı koruyacaktır.

Binance’de DCA Nasıl Yapılır?

Bildiğiniz gibi Binance dünyanın en büyük kripto para borsaları arasında ilk sırada bulunuyor. Bunun yanında birçok üst düzey yatırım hizmetini de kripto para yatırımcılarına sunuyor. Kripto para yatırımlarını belirli zaman aralıklarında yapmak isteyen yatırımcılar için de “Yinelenen Alım” hizmeti mevcut. Peki bunu nasıl yapabilirsiniz?

Henüz Binance hesabınız yoksa 15sey.com okurlarına özel Binance’e kaydolarak yüzde 20 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın!

Binance Yinelenen Alım Nedir?

Binance yinelenen alım kripto para yatırımcılarının kripto para alma veya yatırım işlemlerini belirli bir düzen içerisinde otomatik bir şekilde yapmasına olanak tanıyor.

Yani DCA stratejisini uygulamak isteyen yatırımcılar Binance yinelenen alımı kullanarak otomatik ve düzenli bir şekilde bu stratejiyi uygulayabilir.

Yinelenen alım satımı kullanarak satın alacağınız kripto parayı, satın almayı planladığınız miktarı ve kaç günde bir almayı istediğinizi planlayabilirsiniz.

Binance Yinelen Alım Örneği

Mesela haftalık bir olarak Bitcoin almaya karar verdiniz. Yani 7 günde 1 düzenli bir şekilde Bitcoin alacaksınız. Pazartesi günü yinelenen alıma kaydolduğunuzda alım tarihinizi de salı günü olarak belirlediniz.

Bu işlemi yaptığınızda yani pazartesi günü içerisinde salı günü alıma başlanması emrini verdiğinizde artık her hafta salı günü otomatik bir şekilde belirlediğiniz miktarda Bitcoin alacaksınız.

Bir de şu açıdan bakalım. Salı günü yinelenen alım satım için kaydoldunuz. Alım yapılacak günü ise pazartesi olarak belirlediniz. Yinelenen alım satım otomatik olarak gelecek pazartesi alıma başlayacaktır.

Yinelenen Alım Ödeme Yöntemleri

Binance’de yinelenen alım yapmak istiyorsanız kullanabileceğiniz tek araç kredi veya banka kartınızdır. Kredi kartınızı kullanarak yinelenen alım aracını kullanabilirsiniz.

Yinelenen Alım Aralıkları Kaç Gün?

Binance DCA stratejisini uygulamak için yinelenen alım satımda gün aralıkları için üç farklı seçenek mevcut. Haftalık, iki haftalık ve aylık. Yani yinelenen alımı kullandığınızda haftalık, iki aylık veya aylık olarak otomatik bir şekilde yatırım yapabilirsiniz.

Binance Yinelenen Alım Nasıl Kullanılır?

DCA nedir kısmını yukarıda da bahsettiğimiz gibi tamamladık. Şimdi de Binance’de DCA stratejisini yinelenen alımla nasıl halledebilirsiniz buna bakalım.

#1. Adım: Binance Uygulamasına Giriş Yapın

dollar cost averaging nedir

#2. Adım: Yinelenen Alım Butonuna Tıklayın

dolar maliyet ortalamasi nedir

#3. Adım: Kullanılacak Para Birimini ve Kripto Parayı Seçin

dolar maliyet ortalaması nedir

#4. Adım: DCA İçin Alım Sıklığı Belirleyin

binance yinelenen alım

#5. Adım: Ödeme Yöntemini Belirleyin

dca mantıklı mı

Yinelenen alım satım hakkında diğer sorularınız için Binance’in blog sayfasına gidebilirsiniz. Buraya tıklayın!

https://twitter.com/Binance_Turkish/status/1677193356953174020?s=20

Barış YALÇINKAYA
Merhaba ben Barış, uzun yıllardır internet dünyasında (YouTube, Instagram vs.) içerik üretiyorum. Ayrıca kripto paralar ve yatırım dünyası hakkındada kendimi geliştirmeye, yabancı kaynakları tüketmeye ve insanlara kendi dilimle anlatmak için elimden geleni yapıyorum.