En İyi Psikoloji Kitapları ve Zihnin Derinlerine İnen Kitaplar


insan psikoloji ile ilgili kitaplar öneri

Psikoloji, günümüzde, insanların en çok ilgi duyduğu ve merak ettiği bilim alanlarının başında geliyor. Üzerine yazılan kitaplar ve filmler sayesinde bu ilgi, gün geçtikçe artarak devam ediyor. Ayrıca insan psikolojisi bazı anlarda o kadar garip olabilir ki, kişi kendi yaptığı eylemlere dahi şaşırabilir! Peki insan zihninin derinlerine inmenizi sağlayacak en iyi psikoloji kitapları neler?

En iyi psikolojik kitaplar ya da filmler sayesinde, insanlar, içinde yaşadığı toplumun her bir ferdini daha yakından tanıyorlar. Bununla beraber, kimi zamanlarda da kendi benliklerine kısa bir yolculuk yapma fırsatı yakalamış oluyorlar.

Psikolojiye ilginin git gide arttığı bugünlerde, biz de 15şey.com olarak “En İyi Psikoloji Kitapları” listesi hazırlamaya karar verdik. Listemizde psikolojik kitaplar arasından seçtiğimiz en iyi örnekleri bulabilirsiniz. Psikolojiye meraklılar için okunması gereken psikoloji kitapları bulabileceğiniz listemiz sizlerle. Keyifli okumalar.

Keşfedilmemiş Benlik

psikoloji kitapları

En iyi psikolojik kitaplar listemizin ilk sırasında, Carl Gustav Jung imzalı “Keşfedilmemiş Benlik” yer alıyor. Yazar, okurlarına hem kendi benliklerini hem de içinde yaşadıkları toplumun keşfedilmeyi bekleyen psikolojisini sorgulatıyor. Ancak, daha çok insanın kendi kendini keşfetmesi, iyi ya da kötü yönlerini açığa çıkarması, yazarın amacı diyebiliriz.

Özellikle, insan kendisini tamamen tanıdığı andan itibaren, iyilik ya da kötülük olarak daha iyi bir tanımlama yapabilir. İnsanoğlu, genelde suçu hep başkasına atar. Kendisinin kötü olduğuna asla inanmak istemez. Çünkü, esasında kendisini tam olarak tanımıyordur. Benliğini keşfettikçe artık suçu başkalarına atmaktan vazgeçecektir.

Okunması gereken psikoloji kitapları arasında gösterebileceğimiz “Keşfedilmemiş Benlik”, insanın derinlerindeki benliği bulmasına yardımcı oluyor. Okurken, kendinizi adeta bir terapideymiş gibi hissedebiirsiniz.

Bilinçaltı

en iyi psikoloji kitapları

Sigmun Freud imzalı “Bilinçaltı” kitabı, en iyi psikoloji kitapları arasında gösteriliyor. Freud, yine son dönemlerde ününü arttırmış isimlerden birisi. Sosyal medyada ya da internet sitelerinde hakkında yazılmış birçok makaleye denk gelebilirsiniz. Özellikle cinsellik üzerine ürettiği kuramlar, psikoloji meraklıları tarafından epeyce ilgi görüyor.

Freud’un en biline kuramlarından birisi olan Psikanalitik kuramının anlatıldığı bu kitap, bilinçaltı ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm sorularınıza cevap buluyor. Psikanalitik kuramının kurucusu olan Freud, bu kitabıyla bilinçaltını nasıl kontrol edebileceğinize dair ipuçları da veriyor.

Daha önce Freud okumadıysanız “Bilinçaltı” kitabıyla başlamak en doğru seçenek olacaktır. Freud’un okunması gereken psikoloji kitapları arasında yer alan “Bilinçaltı”, sizi Freud ile tanıştırabilecek en temel ve doğru kaynaktır.

Freud’dan bahsedip de diğer kitaplarından bahsetmemek olmaz, okunması gereken Freud kitapları listemize bakabilirsiniz!

Bir Psikiyatristin Gizli Defteri: En Sıra Dışı Vakalar

psikoloji kitabı tavsiye

“Bir Psikiyatristin Gizli Defteri: En Sıra Dışı Vakalar”, farklı ve oldukça çarpıcı hikayelerle karşınıza çıkıyor. Gerçekten yaşanmış hikayelerin konu aldığı bu kitap, Dr. Small’ın bizzat şahit olduğu ve tedavi ettiği hastaların hikayelerini temel alıyor. Belki ilk defa duyacağınız psikolojik rahatsızlıklar ve etkileri, sizleri oldukça şaşırtacak.

İnsan psikolojisi ile ilgili kitaplar arasında gösterebileceğimiz kitap, gerçek bir doktorun yaşadıklarını gözler önüne seriyor. Tüm dünyada büyük beğeniler toplayan kitap, ülkemizde de çok okunan kitaplar arasında yer alıyor.

Kimi zaman sıradışı, kimi zaman da oldukça korkunç hikayelere rastlayacağınız bu kitap, psikoloji bilimine olan merakınızı da fazlasıyla arttıracak. Bu kitaptan sonra aynı temaya sahip Gülseren Budayıcıoğlu’nun kitaplarının yer aldığı listemize göz atabilirsiniz.

Sofie’nin Dünyası

psikolojik kitaplar

Gelmiş geçmiş en meşhur psikolojik kitaplar arasında yer alan “Sofie’nin Dünyası”, çoğu kişinin okuduğu ilk psikolojik kitaplar arasında yer alıyor. Tüm dünyada binlerce kez basılan kitap, ülkemizde de zaman zaman popülerliğini arttırmayı başarıyor.

15. yaş gününde, posta kutusunda bir notla karşılaşan Sofie sayesinde birçok soru, sizin de zihninizi meşgul edecek. Kimsin? İşte bu soru, kitabın tüm kurgusunu oluşturuyor. Psikoloji ve felsefenin bir arada yer aldığı kitap bu soruyu, temel alıyor ve felsefe tarihindeki daha birçok soruyu yanıtlamaya çalışıyor.

Ancak, merak etmeyin. Bu felsefi ve psikolojik temelli kitap, roman kurgusu içerisinde ve oldukça akıcı bir dille karşımıza çıkıyor. Okunması gereken psikolojik kitaplar arasında öne çıkan “Sofie’nin Dünyası”, sizi daha önce sormadığınız sorulara yanıt bulmaya zorlayacak.

 Açlık

insan psikolojisi kitapları

En iyi psikolojik kitaplar arasında yer alan Açlık, Norveçli ünlü yazar Knut Hamsun’un ilk kitabıdır. Zor günlerden geçen ve gerçek manada açlığı yaşayan genç bir adamın hikayesinin anlatıldığı kitap, okurların çoğunda derin etkiler bırakıyor. Özellikle yayınlandığı 1980 yılında, Avrupalı yazarlara ilham kaynağı olan bu eser, sizleri de fazlasıyla etkileyecek.

Tek ideali yazar olmak olan kahramanımız, bu hedefi uğruna geceleri dışarıda sabahlar ve çoğu zaman da aç gezer. Karnını doyuramayan genç adamın bu durumu, kendisinde hem fiziksel hem de psikolojik yaralanmalara yol açar.

İnsan psikolojisi kitapları arasında, oldukça etkiliyeci bir noktada bulunan eser, bir insanın en zor zamanlarında yaşadığı psikolojik bunalımları, çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Okumaya başladığınız ilk andan itibaren ruhsal yıkımı en ince ayrıntısına kadar hissedebileceğiniz kitap, psikolojik kitaplar okumayı sevenlerin bir çırpıda okuyup bitireceği türden bir eserdir.

Duyguların Psikolojisi

psikoloji kitapları öneri

Yalın ve sade dili ile okurların büyük beğenesini kazanan Nevzat Tarhan, “Duyguların Psikolojisi” eseriyle psikoloji meraklılarına farklı bir kapı açıyor. Hepimizin günlük hayatında yaşadığı ya da hiç yoktan çevremizdekilerde sıklıkla gördüğümüz bazı duyguların kaynağını bulabileceğimiz bu kitap, en iyi psikoloji kitapları arasında yer alıyor.

Kibir, ego, kıskançlık, nefret ve daha birçok olumsuz duygu, insan hayatının olağan akışında, büyük problemlere yol açabilmektedir. Adeta bir rehber niteliğinde olan bu kitap, bu olumsuz duyguların nasıl ortadan kalkıp yerini daha olumlu duygulara bırakabileceğini gösteriyor.

İlk sayfadan itibaren kendinizi de sorgulamaya başlayacağınız bu kitapla beraber, insani duyguların temeline inebileceksiniz. Belki siz de farkında olmadan bu duyguların zararına uğruyor olabilirsiniz. “Duyguların Psikolojisi” gibi insan psikolojisi kitapları, bu anlamda size olumlu anlamda yol gösteriyor.

İyi Hissetmek: Yeni Duygudurum Psikolojisi

okunmasi gereken psikoloji kitapları

Dr. David Burns imzalı “İyi Hissetmek: Yeni Duygudurum Psikolojisi”, en iyi psikoloji kitapları arasında yer alıyor. Dünyanın en çok okunan psikoloji kitapları arasında olan kitap, benliğinizle alakalı sorunları çözüme kavuşturmak için bir rehber görevi görüyor.

Her insan, kimi zamanlarda, gerçekten içinden çıkılmayacakmış gibi olan olumsuz durumların pençesine düşebilir. Bu noktada, önemli olan şey, bu çıkmazdan bir an önce kurtulup, hayatımıza devam edebilmektir.

İşte bu kitap, nasıl iyi hissetmeniz gerektiğini ve kötü duygularla nasıl başa çıkmanız gerektiğini gösteriyor. Elbette, bir terapi kadar faydalı olmasa da duygu durumlarınız hakkında, eskisinden daha bilinçli hareket edebilirsiniz.

Bir Cinayetin Psikanalizi

psikoloji ile ilgili kitaplar

En iyi psikolojik kitaplar listemizin ikinci sırasında Freud’un “Bilinçaltı” kitabından bahsetmiştik. Yine burada psikanalitik kuramından yola çıkılarak bir cinayet çözüme kavuşuyor. Romansal bir kurgusu da bulunan bu kitabı okumaya başladığınızda kendinizi Freud ile beraber bir cinayeti çözmeye çalışırken bulabilirsiniz.

İnsan psikolojisi kitapları arasında olan eser, daha çok bir katilin ve cinayet anının psikolojisi üzerinde duruyor. Katilin ruhsal durumu, cinayeti işlediği andaki ve sonrasında yaşadığı psikolojik krizlerin hepsine bu kitap sayesinde ulaşabilirsiniz.

Kitap, hacimli ve ağır bir dile sahip. Bu yüzden, okumadan önce yeteri kadar Freud okuduğunuzdan ve psikanalitik kuramına hakim olduğunuzdan emin olmanız gerekebilir.

Annem ve Hayatın Anlamı

en iyi psikloji kitapları öneri

Etkileyici ve iz bırakan psikolojik kitaplar arasında yer alan “Annem ve Hayatın Anlamı”, gerçek ve kurgusal hikayeleri bir arada sunuyor. Yazar ve psikiyatrist Irvin D. Yalom, kendisinin ve hastalarının deneyimlerinden yola çıkarak oluşturduğu hikayeleri paylaşıyor. Böylece, hem psikoloji bilimine katkı yaparken hem de insanların psikolojiye olan merakını arttırmış oluyor.

Her hikayenin kendine has trajik sonuçları bulunuyor. Ancak, bunların hepsinin ortak özelliği olarak geç kalmışlık hissini verebiliriz. Hayatımız boyunca, hepimiz, en az bir kez bu duyguyu yaşamışızdır. Çoğumuz, hemen bunun etkisinden kurtulsak da herkes için aynı sonuçları bekleyemeyiz. Bu duygunun kimilerini felakete sürüklediği de olmuştur.

Anlatılan hikayelerde bunun pek çok örneğini görebilirsiniz. Okunması gereken psikoloji kitapları arasında yer alan “Annem ve Hayatın Anlamı” derin ve etkileyici hikayeleriyle sizi bekliyor.

Çağımızın Nevrotik Kişiliği

en iyi insan psikolojisi kitapları

Psikoloji kitapları öneri listemizin son sırasında, Karen Horney imzalı “Çağımızın Nevrotik Kişiliği” yer alıyor. Psikoloji temalı kitaplar arasında en çok okunanlardan olan eser, aynı zamanda birçok eleştirinin de odak noktasında yer alıyor. Nevrotik kişileri merkeze alan kitap, çağımızın psikolojik rahatsızlıklarını inceliyor.

En iyi psikolojik kitaplar arasında yer alan eser, elinize aldığınız ilk andan itibaren sizi derin sorgulamalara sevk edecek ve çevrenizdeki nevrotik kişileri bulmaya başlayacaksınız.


Caner Arslan
Merhaba, ismim Caner. Kendimi bildim bileli sürekli anlatıyorum. Aileme, arkadaşlarıma ve tanımadığım insanlara sürekli anlatırım. Yeter ki anlatacak bir şey olsun. Artık anlattıklarımı yazıya dökmeye karar verdim. Öykülerle, şiirlerle, oyunlarla anlatmaya başladım. Yaklaşık 2 yıldır da içerik yazarlığı ve metin yazarlığı yapıyorum. Bu sayede araştırmanın da keyfini çıkarıyorum. Yeni şeyler arayıp bulmak, belki de en dikkat çekici olanı çekip çıkarmak, bu işin en güzel tarafı.