Tuzsuz Şampuan Nedir ve Nasıl Kullanılır? Ne İşe Yarar?


tuzsuz şampuan nedir ne işe yarar

Tuzsuz Şampuan Nedir Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Tuzsuz şampuan son zamanlarda popüler hale gelen ve pek çok kişinin merak ettiği bir şampuan çeşididir. Kadınların ve erkeklerin hemen her gün kullandığı şampuanların ne sağlıklı bir yapıda olması son derece büyük bir öneme sahiptir. Bu doğrultuda tuzsuz şampuanlar ön plana çıkmaktadır. Peki, tuzsuz şampuan nedir? Nasıl kullanılır? Kimler kullanabilir? Şimdi gelin tüm detayları hep birlikte inceleyelim.

Ancak tuzsuz şampuan nedir sorusuna cevap vermeden önce belirtmeliyiz ki, kozmetik ürünler hakkında en doğru bilgileri doktorunuza danışarak alabilirsiniz.

Tuzsuz Şampuan Nedir?

tuzsuz şampuan nedir

Son zamanlarda pek çok kişi sağlığını koruyabilmek için zararlı kimyasallardan uzak durmaya çalışmaktadır. Saç açısından kullanılan her bir ürün bireylerin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Bu noktada günümüzde satışa sunulan pek çok şampuanın içeriğinde paraben yer almaktadır.

Ancak son günlerde tuzsuz ve sülfatsız olarak üretilen şampuanlar popüler hale gelmiştir. Tuzsuz şampuanı ilk defa duymuş olan kişiler muhtemelen “tuzun şampuanda ne işi var ki?” diyecektir. Ancak şampuanın içeriğinde yüksek oranda tuz olduğunu ifade etmemiz mümkündür.

Şampuanların içeriğinde bulunan çeşitli kimyasal tuzlar saçın derinlemesine temizlenmesini sağlamaktadır. Ancak tuzlu şampuanlar zaman içerisinde saçların serleşmesine ve kurumasına neden olmaktadır. Sülfat içeren şampuanlara ek olarak kullanılan tuz saçların zayıf bir hal almasına neden olmaktadır.

Bunlarla birlikte tuzlu şampuan saç derisinde aşınmaya da neden olmaktadır. Aynı zamanda söz konusu tuzlu şampuanlar saçlı deride kuruluk, kaşıntı ve kızarıklık gibi problemlere de neden olmaktadır. Bu kapsamda tuzlu şampuanın sağladığı pek çok avantajdan bahsetmek mümkündür. Peki, söz konusu avantajlar nelerdir?

Tuzsuz Şampuan Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?

tuzsuz şampuan ne işe yarar

Tuzsuz şampuanların sağladığı çeşitli avantajlardan genel olarak aşağıdaki gibi bahsetmek mümkündür. Bu faydalar aşağıdaki gibidir.

  • Saç Boyasını Korur

Tuz içeriği bulunan şampuanlar boyalı saçlarda olumsuz bir etki oluşturmaktadır. Tuz, saç boyasının saçtan hızlı bir şekilde akmasına neden olmaktadır. Tuzsuz şampuanlar ise saç boyasına zarar vermez ve saçtaki kirin en iyi şekilde temizlenmesini sağlar. Tabi ki de saç boyası bir süre sonra saçınızdan akacaktır. Ancak bu şampuanlar saç boyasının saçınızda en uzun süre durmasını sağlamaktadır.

  • Kabarık Saçları Şekillendirir

Tuz içeriği bulunmayan şampuanlar kabarık saçlara sahip olan kişiler için en iyi şampuan seçeneğidir. Bu şampuanlar saçların son derece nemli bir yapıda kalmasını sağlarken elektriklenmeleri de önler. Bu sayede eski ışıltısını kaybetmeden saçlarda kabarıklığında önüne geçilir.

  • Kıvırcık Saçlara İyi Gelir

Kıvırcık saçların en büyük problemi buklelerin kabarmasıdır. Tuzlu şampuanlar kıvırcık şampuanların kolay şekil almasını engeller. Bunun yanı sıra tuzsuz içeriğe sahip olan şampuanlar saçların doğal yağının korunmasını sağlamaktadır.

  • Cildinizi Korur

Tuz içeriğine sahip olmayan şampuanlar yalnız saçınızı korumaz. Bunun yanı sıra cildinizi de korur. Banyoda kullandığınız şampuanlar cildiniz ile de temas eder. Bu doğrultuda sülfat ve tuz içeriği olan şampuanlar saçlarınıza zarar verdiği kadar cildinize de zarar verir. Tuz içeriğine sahip olmayan şampuanlar ile söz konusu sorunların etkisini en aza indirmeniz mümkündür.

  • Gözlerinizi Korur

Tuz içeriğine sahip olan şampuanlar gözlerinizi yakar. Bunun yanı sıra içeriğinde tuz bulunmayan şampuanların ise gözlerinizi yakması ve gözlerinize zarar vermesi mümkün değildir. Bu doğrultuda kızarıklık ve kaşıntı ve gözlerinize sorun yaşatacak diğer durumlar ile karşılaşma olasılığınız oldukça düşecektir.

Tuzsuz Şampuanı Kimler Kullanabilir?

tuzsuz şampuan nasıl kullanılır

Bu şampuan türü genel olarak herkesin kullanımı için uygun olan bir şampuandır. Bu. kapsamda siz de saçlarınızın çok daha sağlıklı bir şekilde uzamasını ve canlı bir görünüme sahip olmasını istiyorsanız tuzsuz şampuanları tercih edebilirsiniz.

Şampuan formülleri, temizleme ve yumuşatma maddelerine ek olarak, genellikle, çeşitli saç derisi ve saç koşullarını tedavi etmek için aktif maddeler ve ayrıca ürünü görsel olarak daha çekici hale getirmek veya raf ömrünü uzatmak için katkı maddeleri içerir.

Kıvam arttırıcılar, viskoziteyi arttırmak için kullanılan katkı maddeleridir, bu da ürünü daha az akıcı hale getirir ve dolayısıyla saça yayılmasını kolaylaştırır.

Yaygın sofra tuzunun kimyasal adı olan sodyum klorür , şampuan formüllerinde en yaygın olarak kullanılan viskozite arttırıcıdır. Şampuana kremsi bir doku vererek viskoziteyi arttırmak için yaygın olarak sülfat yüzey aktif maddelerle birlikte kullanılır.

Üreticiler, etkili ve oldukça ucuz bir kıvam arttırıcı madde olduğu için koyulaştırma amacıyla sodyum klorür kullanmayı tercih ederler.

Tuzsuz Şampuan Nasıl Kullanılır?

Bu şampuan türünün kullanımı için özel bir durum söz konusu değildir. Tıpkı diğer şampuanlar gibi kullanılabilmektedir. Sodyum klorür oldukça higroskopik bir maddedir, yani çevresinden su çekme eğilimindedir. Sonuç olarak tuz, saçınızdaki nemi emerek kuruluğu teşvik edebilir.

Sodyum klorür içeren gıdaları tüketmek susuzluğu artırdığı gibi, tuz da saçınızı kuru hissettirebilir. Bu doğrultuda tuz içermeyen şampuanı kullanmanız durumda çok daha uzun aralıklar ile saçınızı yıkama ihtiyacı duyarsınız.

Tuzsuz Şampuan Saç Döker mi?

İçeriğinde tuz bulunmayan şampuanların saç dökme durumu söz konusu değildir, yani genel görüşün bu yönde olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda tuz içermediği için doğru tedavi uygulanırsa saçlarınız sağlıklı olacaktır. Bu nedenle içeriğinde tuz bulunmayan şampuanların çok daha sağlıklı olduğunu söylemek mümkündür.


Barış YALÇINKAYA
Merhaba ben Barış, uzun yıllardır internet dünyasında (YouTube, Instagram vs.) içerik üretiyorum. Ayrıca kripto paralar ve yatırım dünyası hakkındada kendimi geliştirmeye, yabancı kaynakları tüketmeye ve insanlara kendi dilimle anlatmak için elimden geleni yapıyorum.