Filtre Kahve Nasıl Yapılır? Makinesiz veya Makineli Filtre Kahve Yapımı


filtre kahve nasıl yapılır

Filtre kahve nasıl yapılır? Kahve ilk keşfedildiğinden beri hep sevilerek tüketilen bir içecek olmuştur. Dünyanın her yerinde günde milyonlarca bardak tüketilen kahvenin kendine has türlerinin ortaya çıkması da bu durumda kaçınılmaz diyebiliriz.

Farklı coğrafyalarda farklı pişirme teknikleri ve farklı demleme yöntemleriyle lezzetleri, kokusu ve özellikleri birbirinden farklı kahve türleri ortaya çıkmıştır.

Bu keyifle tüketilen, her anımıza eşlik eden, her sohbetimizin yoldaşı olan, gündüzlerimizin kurtarıcısı gecelerimizin güç veren içeceği kahvenin en bilinen türlerinden biri de filtre kahvedir. Şimdi yazımızda sizler için hazırladığımız lezzetli filtre kahve tarifinin yanı sıra filtre kahvenin farklı şekilleri ve içeriği hakkında bilgi vereceğiz.

Filtre kahve nedir, filtre kahve nasıl yapılır, sütlü filtre kahve tarifi ve daha fazlasını bulabileceğiniz yazımıza hazırsanız başlıyoruz. Şimdiden iyi okumalar.

Filtre Kahve Nedir?

hangi kahve ile filtre kahve yapılır

Filtre kahve en yalın tanımıyla; öğütülmüş kahve çekirdeklerinin üzerine kaynamış su eklenerek demlenmesi sonucu oluşan bir kahvedir. Genellikle üzerine eklenilen suyun 90 °C -95 °C  arası sıcaklıkta olmasına özen gösterilir. Filtre kahve içilmeyen bir telveye sahiptir ve bu telve çoğunlukla kağıt, metal veya bez yardımıyla filtrelenerek servis edilir.

Günümüzde en sevilen ve en çok tercih edilen kahvelerden biri olmayı başarmıştır. Bunda pratik ve lezzetli olmasının yanı sıra faydalarının da bulunması rol oynamaktadır. Aslında filtre kahvenin bu kadar popüler olması yakın geçmişte ikinci dalga kahve dükkanlarının yaygınlaşmasının bir sonucu olarak meydana gelmiştir. Hemen hemen her iş yerinde, okulda veya evlerde sıkça tüketilmeye başlanılmış ve vazgeçilmez bir kahve olmayı başarmıştır.

Filtre Kahvenin Ortaya Çıkışı

Filtre kahvenin ilk bulunuşu ise 1908 yılına dayanır. Melitta Bentz isimli Almanya’da yaşayan bir kadın tarafından bulunmuştur. Melitta, ağzına kahve içerken telve gelmesinden rahatsız olur ve buna çare aramaya koyulur. Evde bulduğu malzemelerle ilk filtre kahve aletini üreten Melitta, ardından patentini de alarak daha sonraları tüm dünyada farklı şekillerde demlenecek olan kahve aletini icat etmiştir. Bu sayede kazandığı paralarla şirket kuran kadın, torunları arayıcılığıyla şirketini günümüze kadar taşımayı başarmıştır.

Filtre kahvenin diğer kahve türleriyle ayrışan yönleri de dikkatleri çeker. Filtre kahve yapımı aslında Türk kahvesinin tam zıddıdır. Türk kahvesi telvesi ile beraber içilirken filtre kahve telvesiz olarak tüketilir. Espresso ise filtre kahve ile en çok karşılaştırılan kahvedir.

Filtre kahve espressoya oranla daha yumuşak içimli ve hafiftir. Çünkü demleme yöntemleri farklı olan kahvelerden filtre kahve demlenirken filtre arayıcılığıyla birçok acı tadın içilecek kısma gelmesi engellenmiş olur. Espressoya oranla filtre kahvenin çekirdekleri de daha iri olarak öğütülmektedir.

Filtre kahve nasıl yapılır sorusuna yanıt vermeden önce en çok sorular soruların cevaplarına da bakalım!

Evde Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Evde filtre kahve yapmak aslında çok kolay bir iş değil. Peki neden? Filtre kahve ya da espresso gibi kahvelerin demlenmesi gerekmektedir. Bu demleme işlemi için de kesinlikle bir makineye ya da french press’e sahip olmalısınız.
Mesela espresso nasıl yapılır yazımızda da bahsettiğimiz gibi, espresso’nun yüksek basınçta demlenmesi gerekiyor. Filtre kahvenin yüksek basınca ihtiyacı olmasa da herhangi bir makine kullanmanız keyif açısından iyi olacaktır.

Filtre Kahve İsmi Nereden Gelmektedir?

Filtre kahve denmesinin nedeni, kahvenin bir filtre yardımıyla süzülerek hazır hale gelmesindendir.

Filtre Kahve Yapımı İçin Malzemeler Nelerdir?

Aslında filtre kahve yapımı için temelde iki şeye ihtiyaç vardır. Birincisi öğütülmüş kahve çekirdeği ikincisi ise kahve çekirdeğini demleyerek lezzetli kahve yapmayı sağlayacak bir demleme aletidir.

Filtre kahve için kaç gram kahve kullanılmalı?

Filtre kahve için en çok kullanılan ölçü 1 litre suya 60 gram kahvedir. Yani 300 mL su alan bir kupanız mevcustsa, 18 gram kahve kullanmanız gerekir.

Filtre Kahve Makinesi Yoksa Ne Kullanılır?

Elbette herkesin evinde filtre kahve makinesi olmak zorunda değil.
-French Press
-Filtre Torbaları
-Filtre Tutucu
Eğer lezzetli bir filtre kahve içmek istiyorsanız ve filtre kahve makineniz yoksa kesinlikle bu üç araçtan birine sahip olmalısınız.

Filtre Kahve Kaç Dakika Demlenmeli?

Lezzetli bir filtre kahvenin inceliklerinden birisi de demlenme süresidir. Filtre kahveyi demlemek için 4-5 dakika aralığında kahveyi demlenmeye bırakmalısınız.

Filtre Kahve İçin Hangi Kahve Kullanılmalı?

Filtre kahve için her kafadan bir ses çıksa da birçok filtre kahve müdavimi filtre kahve için Arabica ve Robusta kahve çekirdeklerinin karışımını kullanılmalıdır. Eğer siz de bir filtre kahve müdavimiyseniz Arabica ve Robusta’yı karıştırarak filtre kahvenizi demleyebiliriz. Kahve çeşitleri elbette denenebilir ancak ağzınızın tatına göre olan çekirdekleri kendiniz bulmanız daha önemli!

Filtre Kahve Demlendikten Sonra Ne Kadar Sürede Tüketilmeli?

Filtre kahve nasıl yapılır sorusundan sonra belki de en önemli soru ne kadar sürede tüketilmeli sorusu. Tazeliğini koruması açısından demledikten sonra yarım saat içerisinde tüketilmelidir.

Makine ile Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

filtre kahve nasıl demlenir

Makine ile filtre kahve yapmak hem çok tercih edilen hem de oldukça hızlı bir yöntemdir. Bu yöntem ile fincan fincan kahve çabucak yapılmaktadır. Makinede filtre kahve yapımı için ise şu aşamalar izlenmelidir:

  • Öncelikle filtre kahveniz için çekirdeklerin öğütülme derecesine dikkat etmelisiniz. Genellikle makine kahveleri için orta incelikte çekilmiş kahve çekirdekleri kullanmak önerilir.
  • İkinci adım olarak kahvenizi hangi sertlikte içeceğinize kadar vermelisiniz. Filtre kahve yapımında önerilen oran 7 gram kahve için 125 ml su ilave edilmesidir. Bir yemek kaşığı toz kahve yaklaşık 7 gramı karşılamaktadır. Elde etmek istediğiniz fincan sayısı kadar su ve kahveyi ilave ettiyseniz sonraki aşama olan demlemeye geçebilirsiniz.
  • Demleme kısmı kahvenin en can alıcı noktasıdır. Bu aşamada kahve çekirdekleri aromalarını salarak bardağınıza tat verir. Filtrenizi kahve makinesine koymadan önce hafifçe nemlendirmek bu noktada oldukça önemlidir.
  • Her şeyi hazırladıktan sonra son aşama olarak filtre kahve makinenizi çalıştırıp sabırsızlıkla kahvenizin oluşmasını beklemek kalıyor.

Filtre kahve makineniz yoksa ve ihtiyaç duyduğunuz bir cihazsa en iyi filtre kahve makinesi yazımızı okuyabilirsiniz! Makine kullanmadan filtre kahve yapımı da oldukça yaygın olan üç yöntem ile yapılmaktadır. İşte size makineye ihtiyaç duymadan yapacağınız filtre kahve yöntemleri!

French Press İle Filtre Kahve Yapımı

french press ile filtre kahve nasıl yapılır

Filtre kahve makinesi yoksa ne kullanılır? Eğer evde filtre kahve makineniz yoksa french press kullanabilirsiniz. French press yoksa sizi bir sonraki adıma alalım! French Press birçok kahvenin yapımında kullanılan en pratik araçlardan biridir. Filtre kahve yapımında da kullanılan bu alet hem hızlı hem de kolayca kahve yapmanızı sağlar.

  • French Press ile Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
    • Öncelikle filtre kahve yapımı için kullanacağınız öğütülmüş kahveyi French Presse yerleştirin.
    • Ardından kaynatılmış ve bir dakika benzetilmiş sıcak suyu bu öğütülmüş kahvenin üzerine ekleyin.
    • Suyu da ekledikten sonra French Pressin basmak için kullanılan kısmını suyun üstünde kalacak şekilde bırakın.
    • Dört veya beş dakika bekledikten sonra basın ve afiyetle, lezzetli kahvenizi yudumlayın.

Filtre Torbaları İle Filtre Kahve Yapımı

makineyle filtre kahve nasıl yapılır

Filtre kahve yapımında makinesi olmayanlar için en pratik ve hızlı olan bu yöntem çok lezzetli kahveler yapmanızı sağlıyor. Bu yöntem için lazım olan malzemeler ise şunlar: filtre kahve için öğütülmüş kahve, kahve filtresi ve ip.

  • Filtre Torbaları İle Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
    • İlk olarak filtre kahve yapımı için öğütülmüş kahve, kahve filtresinin içine yerleştirilir.
    • Kahve filtresinin ortasına doğru yerleştirirseniz katlamanız daha kolay olacaktır.
    • Daha sonra kahve fitresi katlanarak torba haline getirilir.
    • Daha önce kaynatılıp bir dakika bekletilmiş sıcak su fincana koyulan filtre kahve torbasının üzerine eklenir.
    • Beş dakika bekledikten sonra kahveniz hazır olacaktır, afiyetle içebilirsiniz.

Filtre Tutucu İle Filtre Kahve Yapımı

Filtre tutucu ve kahve filtreniz varsa bu yöntem tam da size göre. Oldukça basit bir demleme ile lezzetli kahveye ulaşmak için izlenmesi gereken adımlar ise şöyle:

  • Filtre Tutucu ile Filtre Kahve Yapımı
    • İlk olarak filtre tutucuya kahve filtresini sabitleyin.
    • Daha sonra hazırladığınız bu düzeneği fincanınızın üzerine koyun.
    • Filtre kahve yapımı için öğütülmüş kahvenizi kahve fitrenizin içine ekleyin.
    • Daha önce kaynattığınız ve bir dakika beklettiğiniz suyu yavaş bir şekilde öğütülmüş kahvenizin üzerine dökün.
    • Su dökme işlemini yavaş yapmanız kahvenizin daha yoğun bir tada sahip olmasını sağlayacaktır. Kahveniz hazır afiyetle içebilirsiniz.

Sütlü Filtre Kahve Yapımı

Süt kahveyi yumuşatmak için kullanılan bir üründür. Eğer daha yumuşak içimli bir kahve istiyorsanız demlenmiş kahveyi bardağa aldıktan sonra üzerine isteğe bağlı olarak soğuk veya ılık süt ekleyerek tüketebilirsiniz.

Filtre Kahve Yapımında Püf Noktalar

Her kahve yapımında olduğu gibi filtre kahve yapımında da kahvenizi daha lezzetli hale getiren ipuçları mevcuttur. Bu püf noktalara dikkat ederek kahve zevkinizi ikiye katlayabilirsiniz.

  • İri öğütülmüş kahve çekirdekleri kullanılarak yapılan kahvelerde ön demleme kahveye lezzet vermek ve kahvenin aromasını arttırmak için kullanılan bir tekniktir. Bu teknikte kahvenizin üzerine biraz bu ekleyerek yaklaşık 30 dakika beklemeniz gerekmektedir. Bekleme sonunda kahve suyla birleşerek aromasını verecek ve kahvenizi lezzetlendirecektir.
  • Kahvenize ekleyeceğiniz suyun kaynatıldıktan hemen sonra eklenmesi kahvenizin yanmasına neden olacaktır. Bu yüzden kaynatılan suyu yaklaşık 1 dakika bekletmeniz önerilir. Bu sayede yanık ve acı bir tat elde etmemiş olursunuz.
  •  Kahvenin taze olması her kahve yapımında olduğu kadar filtre kahve yapımında da oldukça etkilidir. Bu yüzden kahve çekirdeklerinin yeni öğütülmüş ve taze kavrulmuş olmasına dikkat etmelisiniz.

Filtre kahve yapımının püf noktalarını ve filtre kahve yapım yöntemlerini anlattığımız bu yazımızla sizlere daha lezzetli kahveler yapmanız için yardımcı olmaya çalıştık. Umarız yazımızı beğenir ve kahvelerinizi keyifle yudumlarsınız.