İçindekiler
Şöyle bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır diyorsanız doğru yerdesiniz! Kahve çeşitleri arasında Türkiye’de en çok tüketilen içeceklerden birisi olan Türk kahvesinin yapılışına gelin hep birlikte bakalım!
Kahve çekirdeklerinin yetiştikleri yer aynı olsa da her ülke kendine has pişirme tekniği veya öğütülme biçimiyle kahveleri kendi miraslarına katmayı başarmıştır. Bu kahvelerden biri de vardır ki dünya üzerinde hatırı 40 yıl süren tek kahvedir.
Sohbetlerin olmazsa olmazı, en özel anlarımızda baş tacımız olan Türk kahvesini sizler için detaylıca inceledik. Türk kahvesinin tarihinden yapılışına kadar geniş bir yelpazede tüm ince ayrıntılarıyla derledik! Şimdi hazırsanız her gün, günün her saati fincan fincan tükettiğimiz Türk kahvesinin inceliklerini öğrenme vakti!
Türk Kahvesi Nasıl Ortaya Çıktı?
Bugün sıkça tükettiğimiz ve dünyaya mâl ettiğimiz lezzetimiz olan Türk kahvesi oldukça eskilere dayanıyor.
Türk kahvesi ilk olarak Etiyopya’da fakat geçmişte Antik Habeşistan olarak bilinen topraklarda bulunmuştur. Daha sonra Osmanlı sofrasına oradan da yerleşerek bizlerin sofrasına kadar gelmeyi başarmıştır.
Kahvenin menşei olan Antik Habeşistan o zamanlar Kaffa ismiyle bilinen bölgesinde ortaya çıkmıştır. Ve bu bölgenin ismine benzeyecek şekilde tüm dünyaya kahve ismiyle yayılmıştır.
Etiyopya’da keşfinden sonra çeşitli şekillerde kullanılan kahve, Etiyopyalılar tarafından Yemen’in fethedilmesiyle Yemen’e taşınmıştır.
Yemen’e taşınan kahve, Osmanlı Valisi Özdemir Paşa tarafından Anadolu topraklarına getirilmiştir. Ancak Yemen’de de Türk damak zevkine hitap ederek kendisine değiştirilemez bir yer bulmuştur.
Dönemin ticaret merkezi olan İstanbul’dan diğer Avrupa ülkelerine de taşınan bu kahve, Türk kahvesi ismiyle tarihe kazınmıştır.
Halen sahip olduğu konumdan hiç kıpırdamayan Türk kahvesi, 2013 yılından itibaren UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miras listesine adını yazdırmıştır.
Türk Kahvesi Nedir?
Türk kahvesi aslında her yöreye göre farklılık gösteren pişirme tekniğine sahip bir kahve türüdür.
Farklı farklı alt dallara ve pişirme yöntemlerine ayrılan Türk kahvesinin en bilinen türleri: mırra, dibek kahvesi, menengiç kahvesi, süvari kahvesi, kül kahvesi ve cilveli kahvedir.
Temelde incecik çekilen kahve çekirdeklerinin soğuk su ile kaynaması sonucu yapılan bir kahve olan Türk kahvesi, telvesi ile servis edilen dünya üzerindeki tek kahve olma özelliği taşımaktadır.
Türk kahvesi olarak anılmasının sebebi kahve çekirdeklerinin Türkiye’de yetiştirildiğinden değil; Türkiye sınırları içerisinde meşhur olduğu için ve tüm dünyaya bu isim ile yayıldığı içindir.
Türk kahvesine alıştığımız tadı veren çekirdek Brezilya’da yetişen Rio Minas çekirdeğidir.
Arabica çekirdeklerinin bir alt türü olan bu kahve çekirdekleri bugün büyük firmaların çoğunun tercih ettiği çekirdektir.
Kavrulma tarafına bakıldığında ise Türk kahvesi olarak kullanılacak kahve çekirdeklerinin kavurma derecesi, açık-orta denilen oldukça açık bir kavurma derecesinde bulunmakta.
Öğütülme boyutu espresso ile sık sık kıyaslansa da Türk kahvesi espressodan daha ince olarak öğütülmekte. Hatta Türk kahvesi, öğütülme boyutu olarak dünyada bilinen en ince öğütülmüş kahve nitelemesine sahiptir.
Türk kahvesinin pişirme farklılığına bakacak olursak burada da diğer tüm kahvelerden ayrıldığını görürüz.
Kendine has pişirme aleti olan cezve ile alttan verilen bir ısı yardımıyla telvesi içinde olacak şekilde pişirilmektedir.
Türk kahvesi dünya kahveleri arasında çeşitlik bakımından espresso, filtre kahve ile beraber 3. bir kahve türü olarak bilinmektedir.
Yani özetle Türk kahvesi; kendine has pişirme yöntemi ve özellikleri olan, dünyaca ünlü bir kahve türüdür.
Türk kahvesini genel hatlarıyla tanıtmaya çalıştık. Şimdi ise sıra bu eşsiz lezzetin pişirme tarifine geldi. Hazırsanız işte size Türk kahvesi nasıl yapılır sorusunun adım adım cevabı!
Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?
Hemen hemen gidilen her mekanda rastlanılan Türk kahvesi, incelikleri bilindiği takdirde evde de çok kolay bir şekilde pişiriliyor. Kahve yapmaya karar verdiniz ve nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız hiç endişelenmeyin! Şimdi sizlere bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır sorusunun cevabını vereceğiz!
Öncelikle malzeme listesi vererek başlayalım.
- Türk Kahvesi Malzemeleri
- Taze çekilmiş Türk kahvesi
- Cezve
- Kişi sayısı kadar fincanla ölçülmüş soğuk su
Malzemeler hazırsa kahvenin yapılışına geçebiliriz:
#Adım 1: Cezveye Kahve Ekleyin
Malzeme temininden sonraki ilk aşamada nasıl bir kahve yapacağımıza karar vermeliyiz. Çünkü içerisine şeker ekleme işlemini ona göre yapacağız.
İlk olarak cezvenin içerisine kişi sayısı kadar tatlı kaşığı kahveyi ekliyoruz. (Örneğin 4 kişilik yapacaksan 4 tatlı kaşığı kahve ekliyoruz.)
#Adım 2: Kahvenizin Şekerli Olup Olmayacağına Karar Verin
Sade kahve yapacaksan hiç şeker eklemeden devam edeceğiz. Fakat şekerli, az şekerli veya orta şekerli yapacaksak bu aşamada şeker ilavesi yapacağız.
Az şekerli Türk kahvesi için 1 çay kaşığı şeker katabilirsiniz. Orta şekerli Türk kahvesi için 2 çay kaşığı şeker yeterli olur. Ancak şekerli Türk kahvesi için ise 4 çay kaşığı şeker yeterli olacaktır.
#Adım 3: Cezveya Su Ekleyin ve Karıştırın
Ardından yapacağımız kişi sayısı kadar fincan ile ölçüp oda sıcaklığında olan suyu ekliyoruz.
Hazırladığımız bu karışımı ocağın üzerine koymadan güzelce karıştırıyoruz.
#Adım 4: Orta Ateşte Türk Kahvenizi Pişirin
Kahvenizi orta ateşte pişirmenizi öneririz. Çünkü hemen pişen kahvede köpük elde etmek zor olacaktır. Kahve ne kadar yavaş pişerse köpüğü de o kadar çok olur.
#Adım 5: Köpükleri Fincanlara Dağıtın
Kahve köpürmeye başladığında tatlı kaşığı yardımıyla köpükleri yüzeyden alıp fincanlara eşit bir şekilde dağıtıyoruz.
#Adım 5: Kahveniz Kaynamaya Başladığında Ocaktan Alın
Kahvemiz kaynamaya başladığında ocaktan alıp fincanlara paylaştırıyoruz ve işte bol köpüklü Türk kahveniz hazır!
Günümüz teknolojileri sayesinde artık çok popüler olan Türk kahvesi makineleri ortaya çıkmış vaziyette. Bu yüzden en iyi Türk kahvesi makinesi yazımıza bakmanızı şiddetle öneriyoruz!
Türk kahvesi muhteşem lezzetinin yanı sıra birçok faydaya da sahip. Şimdi bu faydalara göz atalım:
Türk Kahvesinin Faydaları Nelerdir?
- Türk kahvesi içilmesinin yanı sıra telvesinin sağladığı yararlarla da mutfaklarda bolca kullanılmaktadır. Bir kabın içerisine konulan kahve telvesi buzdolabındaki havayı temizleyecektir.
- Balık gibi ağır koku bırakan bir yemek yaptıysanız ellerinizi yıkamadan önce Türk kahvesi telvesiyle ovmak kötü kokuların uzaklaşmasını sağlayacaktır.
- Ayrıca kahve telvesi doğal peeling özelliğine de sahiptir, cildinizi masaj yaparak yavaşça telve ile ovmak peeling etkisi yaratacaktır.
- Kahve telvesini ayrıca bitkileriniz yetişmesi için de kullanabilirsiniz.
- Mutfaktaki kullanım alanlarının dışında Türk kahvesi; zihinsel aktiviteleri güçlendirme, uyanık tutma, metabolizmayı hızlandırma gibi vücut için bazı yararlara da sahiptir.
Türk Kahvesinin Bilinmeyen Özellikleri
Bol köpüklü, Türk kahvesi dünya üzerinde falına bakımı için kullanılan tek kahvedir. Fala inanmayıp falsız da kalamayanlar için sohbet yanında tüketilen Türk kahvesinin ardından fal bakmak eğlenceyi iki katına çıkarır.
Ayrıca geleneğimizde Türk kahvesi kız isteme törenlerinin de vazgeçilmezlerindendir. Kaynatılarak tüketilen tek kahve olan Türk kahvesi, köpüğü bozulmadığı müddetçe sıcaklığını uzun süre korur.
Yoğunluğunun fazla olması damakta tadını uzun süre bırakmasını sağlar. Diyet yapanlar için sade Türk kahvesi içilmesi önerilmekte.
Kendine has küçük kulplu fincanlarla yanında olmazsa olmaz Türk lokumu veya çikolatayla servis edilmektedir. Espressoyla karşılaştırılması çok yapılsa da Türk kahvesi birçok yönüyle espressodan ayrıdır.
Sahip olduğumuz bu eşsiz lezzet, Türk kahvesi hakkında söylenecekler bitmez; fakat biz bu bilgileri derleyerek Türk kahvesi hakkında bilinmesi gerekenleri vermeye çalıştık. Umarız yazımızı beğenmişsinizdir. Türk kahvesi eşliğinde keyifli okumalar dileriz.