Espresso Nasıl Yapılır? Lezzetli Espresso Tarifi İçin Aşamalar


espresso

Lezzetli Kahvelerin Sırrı Espresso’ya Detaylı Bir Bakış!

espresso nasıl yapılır

Özellikle son dönemlerde popüler kültürün etkisiyle birçok kahve çeşidi hayatımıza girmiş durumda. fakat kimi kahveler vardır ki her dönemin en çok tercih edilen ve bilinen kahveleri olmaya devam eder. Espresso da bu kahvelerden biridir. Sade olarak tüketilebilirken tabanını oluşturduğu birçok türüyle de oldukça sevilen ve tüketilen bir kahve olan espresso, tüm dünyada olduğu gibi bizim ülkemizde de yayılmaya devam ediyor. Peki espresso nedir, espresso nasıl yapılır ve espresso kültürü nasıl oluştu?

Espresso bazlı, harika bir içecek olan mocha nasıl yapılır diyorsanız buraya alalım sizi!

Peki son zamanlar da adını sıkça duyduğumuz bu kahvenin bu kadar takipçiye sahip olmasının nedeni nedir? Cevap çok basit; pratik, lezzetli ve hızlı olması.

Şimdi yazımızda sizler için espresso yapımının tüm püf noktalarını en ince ayrıntılarıyla araştırdık ve derledik. Hem size espressonun nasıl bir kahve olduğunu anlatacak hem de tarifinin vererek lezzetli ve hızlı kahveler hazırlamanıza yardımcı olacağız. Hazırsanız espressonun derinliklerine inmeye başlayalım!

Espresso Nedir?

makinesiz espresso nasıl yapılır

İtalya menşeili bir kahve çeşiti olan espresso, yoğun tadı ve sert içimi ile tüm kahve severler tarafından en çok tercih edilen kahvelerdendir. İlk olarak 1900’lü yılların ortalarında İtalya’da keşfedildikten sonra oradan tüm dünyaya yayılarak büyük bir üne sahip olmuştur. Günümüzde de espresso’ya olan sevgi her geçen gün artarak devam ediyor!

Aslında espressonun yapılışı tamamen basınç gücünden yararlanılarak yapılan demleme yönteminden gelir. İster otomatik bir kahve makinesinde isterseniz de el gücü ile çalışan makinelerde yapın; espressonun temel prensibi demlemesidir.

Genellikle küçük bardaklarda servis edilir; çünkü tadı oldukça acı ve içimi serttir. Aroması yoğundur ki bu da miligram başına düşen kafein oranının yüksek olduğunu gösterir.

İçiminin biraz zor olması espresso yapımının farklı türlere kapı aralamasını sağlamış ve bu sayede de espresso bazlı birçok kahve çeşidi ortaya çıkmıştır. Bunlardan birisi de latte’dir diyebiliriz. Latte nasıl yapılır diyorsanız sizi yazımıza alalım!

Espresso diğer kahvelerden birçok yönüyle ayrılır. Bu ayrılma noktalarından birisi de espresso’nun lezzetidir. Espresso makinesinde, iyi yapılmış bir espressoda dört yüz farklı nota bulunmaktadır.

Espressonun en çok karşılaştırıldığı filtre kahve ile farklılığı ise içiminin filtre kahveden daha zor olmasından gelir. Espresso kültürümüze ait olan Türk kahvesine hayli benzer fakat telvesiz servis edilmesi ve daha kalın öğütülmesiyle Türk kahvesinden ayrılır.

Espresso’nun İsmi Nereden Geliyor

Bir kahve aşığı olarak tanımlıyorsak kendimizi, Espresso’nun isminin nereden geldiğini bilmek bir şey kaybettirmez!

Espresso isminin nereden geldiğine dair iki görüş mevcuttur.

İlki basınç anlamına gelen ‘’press’’ten aldığı, ikincisi ve en çok kabul göreni ise İtalyanca hızlı anlamına gelen ‘’espres’’ten aldığıdır. Espresso yapımının hızlı ve tüketiminin de hızlı olması ikinci olasılığı daha güçlü kılar.

Espresso Yapımı İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Her baristanın farklı bir demleme şekli olsa da İtalyanlar tarafından kabul gören ve tüm dünyada kullanılan ortak bir demleme şekli vardır. Bu demleme şekli için olmazsa olmazlar ise şunlardır:

  • Espressoya uygun olarak öğütülmüş ince kahve çekirdekleri
  • Su
  • 9 bar su basıncı
  • 85-95°C sıcaklık
  • 15-20 kg sıkıştırma basıncı
  • 24-27 saniye drip zamanı

Makine ile Espresso Yapımı Nasıl Olur?

Makine ile espresso yapmak zaten oldukça basit diyebiliriz. Bazı makineler kahve çekirdeklerini kendileri öğütürken bazı makinelerde ise çekirdeği öğütülmüş olarak temin etmeniz gerekiyor. Aslında bu noktada söylenecek bir şey yok. Çünkü makinelere suyu ve kahveyi eklediğinizde kendileri otomatik olarak bu işlemi yapıyor.

Diğer yandan en lezzetli espresso’ların makine ile yapıldığını söyleyebiliriz. Espresso nasıl yapılır yazımızda daha önce de bahsettiğimiz gibi espresso basınç ile yapılan bir kahvedir. Ve bu kahvenin yüksek basınca ihtiyacı var. Bu yüksek basıncı ise ancak espresso makineleri sağlıyor. Elbette fiyatları pahalı 1000 TL’den, 9-10 bin TL’ye kadar çıkıyor. İncelemek isterseniz en iyi espresso makinesi yazımızı okuyabilirsiniz.

Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?

evde espresso yapımı

Makinelerin yüksek fiyata sahip olmaları ve büyüklüklerinden dolayı mutfakta oldukça yer kaplamaları espresso severleri farklı yollarla kahve yapmaya yöneltmiştir. Hem pratik hem de hızlı bir şekilde makinesiz espresso yapım şekillerini aşağıda birkaç başlıkta hazırladık.

Ancak editörün notu olarak birkaç cümle kuralım. Espresso makineleri pahalı olduğu için yönelebileceğiniz, size gerekli basıncı sağlayacak en iyi yardımcı moka pot diyebilirim. Lezzetli espresso’lar yapıyor. Kahveyi yakmıyor ve ayarında hazır hale getiriyor. Üstelik tasarım açısından da moka potlar gerçekten çok tatlı. Bu sebeplerden ötürü moka pot alarak evde espresso yapabilirsiniz. Moka pot önerileri yazımızda birçok modeli inceledik.

Moka Pot Yardımıyla Espresso Yapımı

espresso yapımı

Evde makine olmadan espresso yapmanın belki de en kolay yolu moka pot kullanmaktır. Peki moka pot ile espresso nasıl yapılır?

Demlenme şeklindeki farklılık en az makine espressosu kadar lezzetli kahveler yapmanıza yardımcı olur.

Moka pot üç kısımdan oluşuyor. Alt kısımda su eklemek için bir bölme bulunuyor. Orta bölmede ise kahveyi ekleyeceğiniz bölge. Moka pot’un alt bölümüne su ekledikten sonra, orta kısma kahveyi eklemeniz gerekiyor.

Ardından moka pot’u kapatım 5-6 dakika içerisinde suyun, orta bölmeye çıkıp kahveyi demlemesini beklemelisiniz. Zaten kahve orta bölmeye çıktıktan sonra ön üst bölmeye denlenmiş bir şekilde basınç yardımıyla gelecektir!

Afiyet olsun!

French Press İle Espresso Yapımı

Öğütülmüş kahve hazırlamada çok pratik bir yardımcı olan French Press makinesiz espresso yapımında da kullanılan yollardan biridir. Espresso için öğütülmüş kahvenizden yoğunluğunu kendi damak zevkinize göre ayarlayarak French Pressin içine ekleyin ve üzerine kaynamış su ilave ederek üç dakika kadar bekleyin. Ardından bastırarak dibe çöken kahvelerinizin aromalarını vermesini sağlayın. İşte makine kullanmadan yapacağınız espressonuzun ilki bu kadar basit!

AeroPress İle Espresso Yapımı

espresso tarifi

Son olarak makine kullanmadan espresso yapımında kullanacağınız yöntem AeroPress yöntemidir. Tabii bunun için bu düzeneğe sahip olmanız gerekir. Yaklaşık iki kaşık espresso için öğütülmüş kahveyi AeroPress’e koyun ve kaynamış suyu bu kahvenin üzerine ekleyin. Ardından mekanizmayı sıkıştırın. Bu aşamadan sonra kahveniz hazırdır. Afiyet olsun.

Espresso Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Öncelikle kahvenin lezzetli olması için su süzgeçten otuz saniyede geçmelidir; bu süre daha kısa olmamalıdır ki tadı bozulmasın.
  • Espresso yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise basınçtır. Basınçla demlenen bir kahve çeşidi olduğu için en iyi espresso’lar genellikle profesyonel kahve makinelerinde yapılmaktadır.
  • Mutlaka kahvenin öğütülme kalınlığına dikkat edilmelidir. Espresso yapımında kahvenin öğütülme kalınlığı kadar öğütülme zamanı ve miktarı da göz ardı edilmemelidir.
  • Çekirdeğin kavrulma ölçüsü de espresso yapımında oldukça önem taşır. Espressonun yapımı için koyu kavrulmuş kahve çekirdekleri olması gerekir ki lezzetini daha iyi versin.
  • Espressonun köpüğü kahvenin nasıl olduğuna dair ipuçları barındırır. Köpüğü kalın, kadife bir yapıya sahip ve dayanıklı olmalıdır. 
  • Çekirdeklerin taze olması en önemli püf noktalardan birisidir. Eğer bir espresso ambalajını açtıysanız olabildiğince hızlı bir şekilde tüketmelisiniz.

Espressonun Faydaları Nelerdir?

Her ürün gibi espressonun da faydaları ve zararları vardır. Espressonun faydaları şöyle sıralanabilir:

  • Metabolizmayı hızlandırdığı bilinen espresso, yağ yakımına yardımcı olurken kalori içermediği için de yağlanma yapmaz.
  • Miligram başına yüksek oranda kafein içeren bir kahve olduğu için kafeinin faydalarının çoğuna sahiptir.
  • Dikkati ve odaklanmayı arttırır, dinç tutar.
  • Ödemlerden kurtulmanıza yardımcı olur.
  • Vücuttan su atımını kolaylaştırır.
  • Sertliği sayesinde uyanmaya yardımcı olur.

Espressonun Zararları

Her şey gibi espresso da fazla tüketildiğinde birkaç soruna yol açabilir. O yüzden kararında tüketmede fayda vardır. Eğer abartmadan kararında tüketirseniz ve kahve içmenize engel bir sorununuz yoksa büyük soruna yol açmaz. Zararları ise şöyle sıralanabilir:

  • Fazla tüketildiğinde içerdiği fazla kafein uykunuzun kaçmasına neden olur ve uykusuzluk problemi yaşayabilirsiniz.
  • Normalden fazla tüketildiğinde titremeye de neden olduğu bilinmektedir.
  • Espresso yapısı gereği kafein oranı yüksek bir kahve olduğundan kafein tüketmemesi gereken kişiler espressodan uzak durmalıdır.

Elbette espresso sevmek zorunda değilsiniz, en iyi filtre kahve makinesi ya da en iyi türk kahve makinesi yazımıza göz atarak kendinize uygun kahveyi ve kahve makinesini seçebilirsiniz!

Espresso nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve espressonun inceliklerini anlattığımız bu yazımızda sizlere lezzetli kahve yapmanın aşamalarını ve yöntemini, püf noktalarıyla anlatmaya çalıştık. iyi bir kahve içicisiyseniz ve barista olma yolunda da ilerliyorsanız bu yazımız tam da size göre. Dışarıdan kahve satın almadan kendi evinizde harikalar yaratmak işte bu kadar basit. Espresso yapımı ve diğer kahve türleri hakkında bilgilere ulaşmak için 15sey.com’u sık sık ziyaret etmeyi unutmayın. Yapacağınız lezzetli kahveler için şimdiden afiyet olsun.