Mırra Nasıl Yapılır?


mırra nedir

Kahve, dünyanın her yerinde en çok tüketilen içeceklerin başında gelir. Her ülkeye ait farklı pişirme ve demleme teknikleriyle üretilen kahve, bizim coğrafyamızda da kendisine ait farklı şekiller bulmuştur. Mırra da Arabistan coğrafyasından gelerek ülkemizde sıkça tüketilen kahvelerden biri haline gelmiştir. Şimdi, yazımızda sizler için derlediğimiz mırranın tarihçesinden yapılışına kadar birçok konuyu ele alacağız. Mırra nasıl yapılır, mırra tarifi nedir, mırra nedir, mırranın faydaları ve daha fazlası için okumaya devam edin!

Mırra Nedir?

Suudi Arabistan’da yaşayan kral ve kraliçelerin üst düzey misafirlerine ikram ettiği kahve çeşitlerinden birisi olan mırra, senelerdir Arap coğrafyasında sıkça tüketilmiştir.

Doğu kültüründe önemli bir yere sahip olan bu kahve, bizim coğrafyamızda özellikle Gaziantep, Adana, Şanlıurfa ve Mardin civarlarında oldukça fazla tüketilmektedir.

Tadı çok acı ve içimi sert olan kahve dünyanın en sert kahvelerinden biri olma özelliğine sahiptir. İtalyanlara özgü espresso ile benzerlik gösteren mırra sertliği ile espressoya benzese de hazırlanma şekilleri her iki kahvenin de farklıdır.

Yapım esnasında kakule bitkisi de eklenerek aroma ve güzel koku verilmesi oldukça yaygındır. Günümüzde gelişen teknolojiler ile mırranın ticareti de artmış geleneksel bir içecek olan bu kahveye ulaşım da kolaylaşmıştır.

Kendine has bölgesinde işin ustaları tarafından yapılarak paketlenen mırralara bulunduğunuz her yerden ulaşmak kolaylaşmıştır.

Mırra İsmini Nereden Almaktadır?

Mırra, Arapça ‘’mur’’ kelimesinden gelmektedir. Mur kelimesi ise acı anlamında kullanılır. Yani kahvenin acılığı bu ismi almasını sağlamıştır.

Mırra Nasıl Yapılır?

mırra nasıl yapılır

Mırra yapımı kolayca tahmin edilebileceği gibi zor bir işlemdir. Eskilerde mırra yapımı zanaat gibi babadan oğula geçerek gelecek kuşaklara aktarılmıştır; yani mırra yapımı kolay değildir. Bu da onun ne kadar özel bir kahve olduğunun göstergelerinden bir diğeridir.

  • Adım Adım Mırra Nasıl Yapılır?
    1. Öncelikle çiğ halde bulunan yeşil kahve çekirdekleri iyice kavrulur.
    2. Ardından dibek adı verilen ağaçtan yapılma havanlarda incecik olmayacak şekilde öğütülür. Tabii bu işlem kol kuvveti ile yapılmaktadır.
    3. Ardından dövülen kahve çekirdekleri 2 saat boyunca gümgüm ismi verilen büyük cezveler yardımıyla kaynatılır.
    4. Uzun süren bu işlem sonunda kahve telve kıvamına gelir ve üzerinde şerbet ismi verilen kalın bir sıvı oluşur.
    5. Bu şerbet ismindeki sıvı süzülerek geri kalan kahve mutbak ismi verilen bir kaba aktarılır.
    6. Ardından üzerine tekrar kahve ve su eklenip yeniden kaynatılır.
    7. Kahve ve su ekleme işlemi kahvenin kıvamı iyice koyulaşıncaya kadar devam eder.
    8. Tüm bu işlemlerden sonra mırra hazır olur ve uzun süre saklanabilmek amacıyla şişelere aktarılır.

Mırra hazırlandıktan sonra sıra servis edilmeye geliyor. Mırra servis edilirken normal Türk kahvesi fincanlarından farklı bir tarzda fincanlar kullanılır.

Mırra fincanları genellikle kulpsuz ve küçük olur. Daha önce hazırlanan ve şişelere koyulan mırra ısıtılıp ibriklere konularak bu kulpsuz fincanların yarısına doldurularak servis edilir.

Dünyanın en sert kahvelerinden biri olan bu kahveyi şekersiz tüketmeniz gerekmektedir.

Mırranın eski bir kahve olmasından kaynaklı hakkında bazı ilginç ve kadim rivayetler de mevcuttur. Bir rivayete göre mırrayı ilk içen kişi mutlaka ikinci kişiye mırrayı kendisi doldurup vermek zorundaymış.

Kahvesinin acı olmasını sevmeyenleri en iyi türk kahvesi makinesi hangisi yazımıza alalım!

Mırra Neden Masaya Konmaz?

Bu rivayetin dışında eğer mırrayı içen kişi boşalan fincanı servis eden kişiye değil de masaya veya yere koyarsa fincanı altın ile doldurmak zorunda kalır bir de fincanı servis eden kişiyi evlendirerek çeyizini yapması hatta servis eden kişiyle evlenmesi beklenirmiş.

Mırra Nasıl İçilir? Mırra İçiminin Püf Noktaları Nelerdir?

Yukarıda mırra yapımının zor olduğundan bahsetmiştik. Bu zorluktan kaynaklı olarak bu kahvenin tüketimi genellikle özel günlere has olmaktadır. Düğün, cenaze, sünnet veya bayramlarda servis edilmesi gelenek halini almıştır.

Bir gelenek olarak mırra servis edilirken yaş hiyerarşisine özen gösterilerek yaşça büyükten küçüğe doğru servis edilmelidir. Küçük ve kulpsuz fincanlar arayıcılığıyla servis edilen mırrayı tek seferde içmeniz gerekmektedir.

Bir de boşalan mırra bardağını mutlaka ters çevirerek servis eden kişiye geri vermelisiniz yoksa düz uzatılan boş bardak her seferinde dolu olarak size tekrar sunulacaktır.

Siz boşalan bardağı ters çevirdikten sonra servis eden kişi bardağın ağız kısmını temizleyip sıradaki kişiye sunmaya devam edecektir. Mırra en fazla iki defa içilmelidir. Mırra içmeyi reddetmek ve ikinci bardaktan sonra tekrar istemek saygısızlık olarak kabul edilebilir.

Belki de ihtiyacınız olan kahve çeşidi espressodur! En iyi espresso makinesi hangisi?

Mırranın Faydaları Nelerdir? Mırra Neye İyi Gelir?

  • Mırranın Faydaları
    • Mırra tıpkı diğer sert kahveler gibi vücut direncini arttırır; bu da yorgunluktan arınmanızı sağlar.
    • Konsantrasyon eksikliğiniz ve dikkat dağınıklığınız varsa mırra içmek bu sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
    • Mırranın karaciğer hastalıklarına iyi geldiği de bilinen yararlarından bir diğeridir.
    • Kahvenin sertliğinden kaynaklanan ağrı kesici özelliği geçmiş zamanlarda özellikle baş ağrısından kurtulmak için içilmektedir.
    • İçerdiği kafein miktarından dolayı ayılmayı kolaylaştırır.
    • Kan dolaşımının artmasına katkı sağlar
    • Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
    • Aynı zamanda bu kahve selülit oluşumunu da engellemektedir.

Tabii her kahvenin olduğu gibi mırranın da fazla tüketilmesi yarardan çok zarara neden olacaktır bu yüzden kararında tüketmede fayda vardır. Kahve tüketimine engel teşkil eden herhangi bir hastalığı olan kişiler bu kahveyi tüketmesi önerilmez. Eğer böyle bir hastalığınız varsa mutlaka doktor tavsiyesinde tüketmelisiniz.

Evde Mırra Nasıl Yapılır? Evde Mırra Yapımı

evde mırra nasıl yapılır

Mırranın uzun zahmetler sonucunda elde edilen bir kahve olduğuna yukarda değinmiştik. Fakat bu kahveyi evde kendisi yapmak isteyenler de olacaktır. Evde mırra yapmak zor fakat asla imkansız değildir. İşte sizler için evde mırra yapımı tarifi:

  • Evde Mırra Nasıl Yapılır?
    • Mırra yapımına başlamadan önce en önemli malzeme yeşil kahve çekirdekleridir. Satın aldığınız yeşil kahve çekirdeklerini geniş bir tavaya alarak kısık ateşte kavurma işlemine başlayabilirsiniz.
    • Kavrulan kahve çekirdeklerini soğutmak için gazete veya temiz bir havlu üzerine serin.
    • Ardından kahve değirmenleri veya kahve havanı ile kavurduğunuz kahve çekirdeklerini çok incelmemesine dikkat ederek dövün.
    • Geniş ve derin bir cezveye su ve öğüttünüz kahveleri ekleyerek kısık ateşte pişirmeye başlayın. Bu işlem 2 saat gibi uzun bir zaman süreceği için sabırlı olmanızda fayda var.
    • Taşmamasına özen göstererek 2 saat boyunca pişirdiğiniz kahveyi daha sonra ocağın üzerinden alın, soğumaya bırakın.
    •  Soğuyan kahveyi ince bir süzgeçten geçirin; ardından ayrılan kahve çekirdeklerinin üzerine biraz daha öğütülmüş kahve çekirdeği ekleyerek yeniden 2 saat pişirmeye koyun.
    • 2 saatin sonunda pişen kahvenizi tekrar süzerek cam şişelere koyun. İşte evde mırranız hazır!

Serin bir yerde saklayacağınız kahvenizi istediğiniz zaman ısıtarak tüketebilirsiniz. Evde mırra yapımında kahve çekirdeklerinizin taze olmasına dikkat etmeniz daha lezzetli kahve yapmanızı sağlayacaktır. Mırra uzun uğraşlar sonucu hazırlanan bir kahvedir bu yüzden sabırlı olmanızı tavsiye ederiz. Afiyet olsun.

15şey.com olarak sizler için mırranın derinlikler indiğimiz bu yazımızda mırra nedir, mırra nasıl yapılır, mırra hakkında rivayetler ve evde mırra yapımı gibi konulara cevap bulmaya çalıştık. Umarız yazımız sizler için yararlı olmuş ve mırra hakkında yeterli bilgiye sahip olmanızı sağlamıştır.


Barış YALÇINKAYA
Merhaba ben Barış, uzun yıllardır internet dünyasında (YouTube, Instagram vs.) içerik üretiyorum. Ayrıca kripto paralar ve yatırım dünyası hakkındada kendimi geliştirmeye, yabancı kaynakları tüketmeye ve insanlara kendi dilimle anlatmak için elimden geleni yapıyorum.